5 tipov na vianočné pečenie

vianocne-pecenie-packpack>

Vianočné pečenie neprichádza len tak ledabolo počas roka. Sviatky sú tu každý rok v rovnakom čase. Pripravte sa na ne vopred, aby stôl vašich zákazníkov, ale aj váš vlastný nezýval prázdnotou. Receptov na vianočné pečenie je veľa kde-kade. My sme sa ale vybrali za skvelou medovnikárkou Táňou do Osuského a za našim dizajnérom Rasťom Dvorčákom, aby sme od nich vypýtali tipy, ktoré vám určite pomôžu. Hor sa teda tento rok k pokojným sviatkom.

Najlepšie recepty na vianočné pečenie sú od starkej
Poriadne sa na vianočné pečenie pripravte
Vianočné pečenie je aj o prezentácií
Zoznam na vianočné pečenie si rozložte v čase
Na ingredienciách nešetrite

Najlepšie recepty na vianočné pečenie sú od starkej

recept priprava

Receptov na vianočné koláčiky je všade veľa. Knihy aj internet sú ich plné. Najlepšie však urobíte, keď vsadíte na overenú klasiku. Nebojte sa pýtať starkej, susedov, cukrárky odvedľa. Najvzácnejšie sú však tie, ktoré sa dedia z pokolenia na pokolenie. Rovnako premýšľa aj medovnikárka Tatiana Pavlovičová: „Recepty mám svoje. Také, ktoré som zdedila a viem, že sa mi podľa nich koláčiky vždy vydaria. Ak chcem vyskúšať niečo nové, vypýtam si overený recept napríklad od kamarátiek. Len veľmi výnimočne hľadám na internete.“

Poriadne sa na vianočné pečenie pripravte

Myslite naozaj na všetko. Jedna vec sú koláčiky, tá druhá, ako ich zabaliť a dopraviť k zákazníkom. Krabičky na zákusky objednávajte s predstihom a nenechávajte si ich na poslednú chvíľu. Aby ste mali krabičiek dosť, mali ich včas, prípadne počítajte aj s časom na potlač. Prostredníctvom krabičiek sa môžete veľmi jednoducho odprezentovať. Krabička vám poslúži na cielenú komunikáciu so zákazníkom.

obal na vianočné pečenie

Krabičky, ktoré odporúča náš dizajnér a výrobca krabičiek Rasťo Dvorčák sú tieto: „Myslite na to, že krabičky pôjdu nielen do domácností vašich zákazníkov, ale počítajte aj s firemnými balíčkami, ktorými chcú zamestnávatelia potešiť svojich zamestnancov. Budete preto potrebovať krabičky s okienkami, ktoré sú viac dekoračné a stačí ich previazať stužkou, ale aj kartónové prepravky na odber vo veľkom, prípadne skladovanie. Pre veľký počet koláčikov, na ktoré sa chystáte, nemusíte neustále odbiehať po papier na pečenie alebo pergamenový papier do obchodu. Nechajte si ho priviesť s krabičkami a narezať namieru.

Vianočné pečenie je aj o prezentácií

Marketing. To je na jednej strane potlačená krabička s vašim logom, kontaktom na vás, prípadne odkazom pre vašich zákazníkov, na strane druhej včasná prezentácia na sociálnych sieťach. „Prezentácia je veľmi dôležitá. Krásne fotky, skorá výzva k objednávkam, to všetko môže pomôcť nielen k vyššiemu počtu objednávok, ale aj k lepšiemu time managementu,“ hovorí Rasťo Dvorčák.

balenie vianocneho peciva

Dajte preto o sebe vedieť, nafoťte vzorovú krabičku s vianočným pečivom a vyzývajte svojich zákazníkov k predobjednávkam. Ak začnete neskoro vy, vaši zákazníci sa týmto sklzom inšpirujú a oheň je na streche. Ešte v deň Vianoc budete mať kuchyňu plnú neupečených objednávok.

Zoznam na vianočné pečenie si rozložte v čase

Nedá sa upiecť úplne všetko. Vyberte si každý rok niekoľko rôznorodých druhov vianočného pečiva, pripravte si k nim overené recepty a tu sa dostávame ku kalendáru. Piecť na Vianoce všetko naraz je takmer nemožné.

Aj na túto situáciu má radu medovnikárka Táňa: „Suché pečivo môžete piecť už začiatkom decembra, uzatvorené v dózach vydrží bez problémov až do Vianoc. Niektoré je dokonca takéto odstáte oveľa chutnejšie.“

suché vianočné pečivo

Táňa odporúča hlavne vanilkové rožky, medovníčky, linecké pečivo, ale aj rôzne rezy ako medové, žĺtkové, prípadne parížske rožky, šuhajdy alebo grilážky. V predstihu pečte teda koláčiky, ktoré majú rovnakú dobu trvanlivosti a vydržia aj niekoľko mesiacov. Plnkové si nechajte natesno s Vianocami. Do zoznamu z nich nepridávajte preto veľa druhov, aby ste ich postíhali. Existujú však plnky, ktoré vydržia aj týždeň, ak sú správne uskladnené v chladničke.

Na ingredienciách nešetrite

„Na ingredienciách nikdy nešetrím, radšej si kúpim drahšie kvalitné suroviny. Pokiaľ niekde ušetríte, odrazí sa to na chuti a tá je pri koláčikoch prvoradá,“ vysvetľuje medovnikárka Tatiana Pavlovičová. Aromatický vanilkový cukor si vyrobte sami zo zrniečok vanilkového struku a cukru. Zmiešajte a vložte ho do uzatvárateľnej dózy. Korenie na pečenie vianočných koláčikov si nameľte tesne pred pečením.

Prípadne ak z obchodu, vyberajte to najlepšie. Do medovníkov môže ísť až 12 rôznych korenín. Záleží len na vás, ktoré z nich si namiešate. Niektoré sú však veľmi aromatické a ich väčšie množstvo by mohlo uškodiť